Kierrätys ja hyötykäyttö / Lajittelu

Jätteenpoltto vähensi kaatopaikkajätettä – mutta myös kierrätystä

Tuoreissa jätetilastoissa on hyviä ja huonoja uutisia: yhdyskuntajätteiden hyödyntämisaste nousi ennätyskorkealle, mutta kierrätysaste laski entisestään.

Kirjoittaja: Samppa Haapio
Kuvat: Linda Halenius

Tuoreiden jätetilastojen mukaan yhdyskuntajätteiden hyödyntämisaste nousi vuonna 2013 ennätyskorkeaksi, 75 prosenttiin. Hyötykäyttöä nosti voimakkaasti lisääntynyt jätteen energiakäyttö, eli arkisemmin jätteenpoltto.

Yhdyskuntajätettä syntyi vuonna 2013 yhteensä 2,68 miljoonaa tonnia. Se on hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna 2012, jolloin jätettä syntyi 2,74 miljoonaa tonnia.

– Viime vuoden jätetilastoissa näkyy selvästi massapolttolaitosten laaja käyttöönotto. Jätteitä poltettiin vuonna 2013 selvästi enemmän kuin vuotta aiemmin, nyt yhteensä 42,4 prosenttia, toteaa SITA Suomen ympäristöpäällikkö Anu Ihalainen.

Energiakäyjtön osuus kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 8,7 prosenttia, joka merkitsee yli 210 000 tonnia jätettä. Jätteitä päätyi polttoon kaikkiaan 1,14 miljoonaa tonnia.

Kierrätyskelpoiset jakeet pois massapoltosta

Jätteenpolton lisääntymisellä on sekä hyviä että vähemmän toivottavia seurauksia. Myönteinen seuraus tästä on kaatopaikalle päätyneen jätteen pienentynyt määrä. Vuonna 2013 kaatopaikoille päätyi enää 670 000 tonnia jätettä, mikä on 25,1 prosenttia yhdyskuntajätteistä. Tämä on noin 220 000 tonnia vähemmän kuin vuonna 2012, jolloin kaatopaikoille kuskattiin kolmannes jätteistä.

– Huolestuttava kehitystrendi on kuitenkin jo entuudestaan alhaisen materiaalikierrätysprosentin laskeminen lähes prosenttiyksiköllä aikaisemmasta vuodesta. Kun vuonna 2012 jätteistä meni kierrätykseen vielä 33,3 prosenttia, seuraavana vuonna kierrätettiin uusiokäyttöön enää 32,5 prosenttia jätteistä. Voimakkaasti lisääntyneen massapolton myötä materiaalikierrätys näyttää valitettavasti kärsineen, Ihalainen toteaa.

Mutta kierrätyksenkään suhteen tilanne ei ole aivan toivoton: esimerkiksi muovijätettä saatiin vuonna 2013 kerättyä talteen enemmän kuin vuonna 2012. Suurin osa muovista yhä poltettiin, mutta materiaalikierrätykseen ohjatun muovijätteen määrä on saatu tuplattua. Myös erilliskerätystä biojätteestä aiempaa suurempi osa on kierrätetty polton sijasta.

– Tämän päivän ja tulevaisuuden haaste onkin saada kierrätyskelpoiset jakeet pois massapoltosta tehokkaaseen materiaalihyödyntämiseen ja näin saada Suomen jätehuolto nykyajan vaatimusten mukaiseksi.

Jätteenpoltto vähensi kaatopaikkajätettä – mutta myös kierrätystä

Yhdyskuntajätteiden hyödyntämisaste vuonna 2013

Lataa infografiikka pdf-muodossa: yhdyskuntajätteet_suomessa