Kiertotalous

Kiertotalous luo todellisia säästöjä

– Kiertotalous luo oikeasti säästöjä! Tästä on meillä hurjasti esimerkkejä, painottavat kiertotalouden asiantuntijat Anu Oksanen ja Tiila Korhonen SUEZilta. Heille kiertotalous on jo totta joka päivä, kun he kehittävät asiakkaille todellisiin säästöihin perustuvia ympäristönhuollon ratkaisuja ja puhuvat sinnikkäästi kiertotalouden puolesta.

Kiertotalous

Kiertotalous on resurssiviisautta ja paljon enemmän kuin kierrättämistä.

Kiertotalous ei ole mitään hypetystä, vaan viisaita ratkaisuja maapallon säästämiseksi tuleville sukupolville. Kiertotalouden toteuttamisella parannamme oman elämämme laatua jo nyt – sen lisäksi, että pelastamme maapallon ja säästämme rahaa.

Tässähän voittavat kaikki! Miten kiertotalous sitten toteutetaan?

Yksi kaikkien, kaikki yhden puolesta

– Kiertotalous on resurssiviisautta ja paljon enemmän kuin kierrättämistä. Kiertotalouden toteuttamiseen on meidän kaikkien osallistuttava, sanoo SUEZin yhteiskuntasuhteista ja ympäristöstä vastaava johtaja Anu Oksanen.

– Ympäristönhuollon rooli on innovatiivisten kierrätysmenetelmien keksiminen, mutta tämä ei yksin riitä. Tuotteet on jo suunniteltava toteuttamaan kiertotaloutta mahdollisimman tehokkaasti, Oksanen jatkaa.

Kiertotaloudessa tuotteet ovat kestäviä, muuntokelpoisia ja korjattavia. Materiaalien on oltava kierrätettäviä. Tuotteet sisältävät mahdollisimman vähän eri komponentteja, sillä yhden tai kahden kierrättäminen on helpompaa kuin usean.

Asenne kohdalleen!

Kiertotaloudessa toteutuu oikeastaan vanha tuttu malli agraariyhteiskunnasta.

– Vanhan ajan maatilalla mikään ei mennyt hukkaan, vaan kaikki hyödynnettiin. Tämä malli tulisi nyt vain tuoda tähän päivään, näkee SUEZin kehitys- ja projektipäällikkö Tiila Korhonen.

– Tärkeätä on muistaa se, että tuolloin ihmisillä oli asenne kohdallaan. Kiertotalous toteutuu, kun omaksumme tämän saman asenteen, Oksanen muistuttaa.

Kiertotaloudessa elämänlaatumme kohoaa, kun ilmanlaatu paranee ja terveydenhoitokulut vähenevät. Kiertotalouden toteutumisella voi olla vaikutusta jopa pakolaisvirtojen vähenemiseen, kun luonnonvarojen kestävän käytön myötä luonnon monimuotoisuuden tuho ja elinolosuhteiden heikkeneminen voidaan pysäyttää.

Asiakkaat isojen kysymysten äärellä

– Vaikka meillä ympäristönhuoltoyrityksillä on tärkeä rooli kiertotalouden konkreettisina toteuttajina, toimimme vain ketjun yhdessä kohdassa, korostaa Oksanen.

– Asiakkaamme ovat vielä isommassa roolissa, jotta materiaalit saadaan kiertämään. Mm. energiatehokkuus on yksi suurimpia kiertotalouden tekijöitä, joihin asiakkaamme joutuvat kiinnittämään huomiota, sanoo Korhonen.

Ympäristönhuollon ammattilaisten tehtävä on kehittää alalle tehokkaat ja hyvät ratkaisut, neuvoa ja kouluttaa lajittelussa sekä ylipäätään mahdollistaa, että organisaatiot voivat tehdä konkreettisia ja kiertotalouden kannalta oikeita ratkaisuja.

Näin toimimalla säästät!

Kun yritykset lähtevät miettimään, millä tavalla ne voivat toteuttaa kiertotaloutta – ja siten säästää omia kustannuksiaan – tehokkainta on aina lähteä liikkeelle jätehuoltokartoituksesta, jonka yhteydessä käydään läpi yrityksen omat prosessit ja kaikki materiaalivirrat.

– Kyseessä on aina räätälöity kokonaispaketti, joka sisältää myös logistiikan ratkaisut, nehän kuuluvat myös ydinosaamiseemme, Korhonen kertoo.

Jätehierarkian eli etusijajärjestyksen mukaisesti suurimmat säästöt syntyvät aina hierarkian yläpäässä – eli kun jätettä ei synny lainkaan, kun se käytetään uudelleen tai kierrätetään. Kalleinta on jätteen polttaminen ja kaatopaikalle toimittaminen.

Tuomaksille taloudelliset mittarit

Henkilökohtaisen hyvän lisäksi kiertotalous tuo siis myös konkreettisia rahallisia säästöjä, minkä useat esimerkit asiakkaiden toteuttamista ratkaisuista osoittavat.

– Kiertotaloudelle pitäisi seuraavaksi löytää taloudelliset mittarit, jotta se olisi helpompi myydä myös epäileville tuomaksille, naurahtaa Oksanen.

– Talous-sana ei ole turhaan kiertotalous-termissä – siihen siirtymällä saavutetaan myös taloudellisia säästöjä, Korhonen painottaa.

Korhonen ja Oksanen pohtivat, millä saisikin herätettyä kilpailun siitä, mikä yritys on maailman paras kiertotalouden toteuttaja, esimerkiksi uuden teknologian hyödyntäjänä.

Tuotteisiin voitaisiin lisätä vaikkapa tagi eli tunniste, kuten EAN- tai RFID-koodi, mikä mahdollistaisi kierrätyksen aivan uudella tavalla.

– Kiertotalous ei ole ollenkaan synkkä asia – päinvastoin! Kaikkeen on kyllä löydettävissä toimivat ratkaisut, vakuuttavat asiantuntijat yhteen ääneen.

Teksti: Taina Luoto
Kuvitus: Linda Halenius

 

Maapallon muutos, jonka vaikutuksia et näe!

”Suurin haaste on saada ihmiset ymmärtämään, että heidän täytyy muuttaa käyttäytymistään, jonka vaikutuksia he itse eivät tule näkemään – vaan heidän lapsenlapsensa ja lapsenlapsenlapsensa 30 tai 50 vuoden päästä.”

Jean-Louis Chaussade, SUEZin konsernijohtaja

 

 

Näin SUEZ toteuttaa kiertotaloutta

– Kattavat jätehuoltokartoitukset
– Sopivat keräilyvälineet
– Optimoidut kuljetukset
– Motivoivat lajittelukoulutukset
– Helpot syntypaikkalajitteluratkaisut
– Asiantuntevat vaarallisten jätteiden palvelut
– Monipuoliset ratkaisut erityyppisille biojätteille
– Jatkuva innovointi tehokkaampien ratkaisujen tuottamiseksi
– Etsimme aina jätteelle parhaan mahdollisen hyötykäytön