Jätehuoltopalvelut / Kauppa

TOK:n jätehuoltotavoite: Kaatopaikkajätteen osuus nollaan

Turun Osuuskauppa TOK aikoo päästä eroon kaatopaikkajätteestä vuoden 2015 aikana.

Kirjoittaja: Samppa Haapio
Kuvat: Mika Okko

TOK:n jätehuoltotavoite: Kaatopaikkajätteen osuus nollaan

 

S-Market Majakkaranta sijaitsee Turussa, Hirvensalon saareen johtavan vilkkaan tien varressa. TOK:n kiinteistöhuoltopäällikkö Juha Heikkilä, Majakkarannan ympäristövastaava Joonas Roine ja SITA Suomen myyntiryhmän päällikkö Juha-Pekka Mäkilä kättelevät marketin pihassa. Miehet tuntevat toisensa hyvin, sillä TOK ja SITA solmivat kesällä laajan yhteistyösopimuksen. Yhteydenpito on ollut tiivistä.

– Tärkeä peruste SITAn valitsemiselle oli yhteinen tahto kehittää jätehuoltoa, ei niinkään hinta. Me haluamme, että kaatopaikan sijaan jäte menee uusiokäyttöön ja että TOK:n hiilijalanjälki ja jätemäärät pienenevät. Pienillä muutoksilla haetaan paitsi säästöjä, myös yrityskuvan kehittämistä oikeaan suuntaan. Heikkilä toteaa.

Sopimuksen piirissä on 124 TOK:n toimipaikkaa. Se kattaa kaikki Prismat, Salet, S-Marketit, ABC-liikennemyymälät, Sokos-tavaratalot sekä S-ryhmän hotellit, kuten Turun keskustan Hamburger Börsin, Radisson Blun sekä Seurahuoneen. Alue on maantieteellisesti laaja, pohjoisessa alue ulottuu Loimaalle, idässä Paimioon, etelässä Nauvoon ja lännessä Uuteenkaupunkiin.

Jätetiloihin muutoksia

TOK:n kunnianhimoinen tavoite on pudottaa kaatopaikkajätteen osuus Saleissa ja S-Marketeissa nollaan. Laajojen tuotevalikoimien Prismoissa nollaan ei ihan vielä päästä. TOK:ssa ollaan hyvissä ajoin liikkeellä, sillä vuonna 2016 tulee voimaan direktiivi, joka tähtää yhdyskuntajätteen kierrätysasteen nostamiseen 50 prosenttiin ja orgaanisen jätteen kaatopaikkakieltoon.

Kun sopimus tuli voimaan 1.5., oli yhdessä tehty pitkälle menevät suunnitelmat jätehuollon sujumisen takaamiseksi siirtymävaiheessa.

– Kaikki toimipaikat kierrettiin läpi, ja jokaista toimipaikkaa varten laadittiin oma ohjeistus sekä valittiin ympäristövastaava. Infotaululle laitettiin tiedot jätetilasta, yhteystiedoista ja tyhjennyspäivistä, Juha-Pekka Mäkilä kertoo.

Uuden sopimuksen myötä S-Market Majakkarannankin jätehuolto on ottanut aimo harppauksen kohti materiaalien tehokkaampaa hyötykäyttöä. Varsinkin jätetilat kokivat muutoksia. Majakkarannassa, kuten valtaosassa toimipaikoista, jäteastiat vievät merkittävän osan jätetilan pinta-alasta, ja tilassa pitää pystyä liikkumaan turvallisesti. Oman haasteensa jäteastioiden sijoittelulle tuo vielä tulevan tavaran lastaustila, joka on aivan jätetilan vieressä.

Hok_artikkelikuva

K-Market Majakkarannan ympäristövastaava Joonas Roine (vas.) TOK:n kiinteistöhuoltopäällikkö Juha Heikkilä ja SITA Suomen myyntiryhmän päällikkö Juha-Pekka Mäkilä Majakkarannan pihassa.

– Toiminta on mahdollisimman pitkälti organisoitua, ja tiloissa toimitaan mahdollisimman tehokkaasti, Heikkilä kertoo.

Merkittävin muutos oli biojätteen keräämisen siirtäminen pienastioista etuastiajärjestelmään.

– Nyt SITAn auto ajaa pihaan, nappaa säiliön, punnitsee, kippaa ja palauttaa astian paikoilleen. Näin meillä on aina astia paikalla.

Siirrettäviä komponentteja on vähemmän – esimerkiksi etuastiajärjestelmän ansiosta kuskien ei tarvitse enää kuljettaa raskaita biojäteastioita luiskaa alas. Iso etuastia on erotettu muusta tilasta tukevilla kaiteilla, mikä minimoi kaupan henkilökunnan putoamisvaaran. Työturvallisuusseikat on tärkeä huomioida ratkaisujen toteutuksessa.

 Hyötykäytön edelläkävijät

Uutena palveluna TOKin toimipisteissä on järjestetty leipäjätteen erilliskeräys, ja syötäväksi kelpaamatonta leipää on ryhdytty kuljettamaan bioetanolin raaka-aineeksi. Bioetanolia tuotetaan yhteistyössä St1-yhtiön kanssa.

– Leipäjäte ei ole pois leivän alkuperäisestä tarkoituksesta, ruuasta. Hävikkileipä ohjataan edelleen ensisijaisesti lahjoituksiin. Biopolttoaineen raaka-aineeksi menee vain ihmisravinnoksi kelpaamaton leipä, Heikkilä kertoo. Etanolin tuotannon sivutuotteena syntyy rehua, joka toimitetaan sianlihantuotantotiloille.

Kova ja pehmeä muovi ovat niin ikään uusia jakeita, joiden talteenotto on aloitettu. TOK:n hotelleista ja ravintoloista syntyy kuukausittain 30–40 kiloa posliinia per yksikkö. Sitäkin on ryhdytty keräämään uutena jakeena tiiliteollisuuden raaka-aineeksi.

Valtaosa TOK:n yksiköistä kerätyistä jätejakeista viedään ensin Turun kupeeseen Kaarinan SITAn käsittelylaitokselle, josta ne kuljetetaan esikäsittelyn tai välivarastoinnin kautta raaka- tai polttoaineeksi teollisuuden tarpeisiin.

– Kaatopaikkajäte on joka tapauksessa jakeista pienin, mutta myös kallein – ei vähiten sen takia, että se jäte menee luontoon, Heikkilä toteaa.

”Yhtä tärkeä kuin Valion maitotoimitus”

TOK:n alue on maantieteellisesti laaja, ja toimipisteiden tarpeiden välillä isoja eroja. Hiilijalanjäljen pienentämisen kannalta on olennaista, että autojen reitit ja astioiden tyhjennysvälit mietitään tarkkaan. Seuranta on jatkuvaa, ja siihen osallistuvat eri osapuolet tuotantopäälliköistä kuskeihin. Tarvittaessa säädetään astioiden määrää ja tyhjennysvälejä.

– Tavoitteena on, että autot eivät vajaita kuormia kuljeta eivätkä tee turhia käyntejä, Mäkilä toteaa.

Juha Heikkilä painottaa, että TOK:lle toimintavarmuus on erittäin tärkeää.

– Tavaraa tulee ja menee, ja jätehuollon tulee toimia kellon tarkkuudella, se on yhtä tärkeä kuin Valion maitotoimitus. Jätteitä ei voi jemmata.

– Myös joustavuus on tärkeää: yhteistyökumppanimme tulee pystyä reagoimaan esimerkiksi sesonkien vaikutukseen jätevirtoihin ja täysin yllättäviin tilanteisiin, kuten esimerkiksi sähkökatkoksiin.

Avoimuutta lisää myös TOK:ssa käyttöönotettu SITAn nettipohjainen asiakasraportointijärjestelmä. Järjestelmä antaa mahdollisuuden verrata eri toimipisteiden jätehuollon onnistumista, ja parhaita toimintamalleja voidaan jakaa kaikkien hyödyksi.

– Saan tarkat tiedot kootusti ja pystyn vertailemaan eri toimipaikkoja.

 

S-Market Majakkarannan astiat:

1 kpl 20 m3:n puristin energiajakeelle

1 kpl 20 m3:n puristin pahville

1 kpl 8 m3:n etukontti pakatulle biojätteelle

1 kpl 660 litran astia kaatopaikkajätteelle

1 kpl 660 litran astia metallille

1 kpl 370 litran astia paperille

5  kpl 240 litran astiaa pakatulle leivälle

1 kpl 240 litran astia sekaväriselle lasille

1 kpl keräysteline kalvomuoville

Lisäksi jätetilassa on palautuspullojen keräysastiat.

 

Biodieseliä tankkiin:

Tiesitkö, että 100 tonnilla ylijäämäleipää voidaan valmistaa noin 25 000 litraa korkeaseospolttoainetta, jolla voi ajaa noin 240 000 kilometriä. Se vähentää CO2-päästöjä noin 36 000 kiloa. Sivutuotteesta syntyy noin 100 000 kiloa liuosrehua, jolla ruokkii noin 160 sikaa vuodessa.