Cleantech

Ympäristöministeri Ville Niinistö: Jäte on resurssi

Viikin käsittelylaitoksen avajaisissa puhunut ympäristöministeri Ville Niinistö valotti valtioneuvoston ponnisteluja materiaalinkierrätyksen tehostamiseksi.

Kirjoittaja: Heini Santos
Kuvat: Aki Rask

Pitkään energiatehokkuuden saralla loistanut Suomi on systemaattisen materiaalinkierrätyksen ja elinkaarivaikutusten puolella vielä alkutaipaleella. Mahdollisuudet teknologian kehittämiseen, käyttöönottoon ja niistä saatavaan taloudelliseen hyötyyn ovat kuitenkin samat kuin energiatehokkuudessa, ja valtioneuvostossa työskennelläänkin Suomen vahvuuksiaan hyödyntämiseksi. ympäristöministeri Ville Niinistön sanoin tavoite on olla resurssiviisas ja resurssitehokas sekä käyttää tehokkaasti biotalouden luonnonvaroja ja hyödyntää symbiooseja.

028 Zenrobotics & SITA

– Jätepolitiikka, myös EU:n tasolla, on perinteisesti nähty suppeasti ongelmana, joka halutaan hoitaa pois, ja sääntelykin on sen tyyppistä. Nyt panostamme lainsäädännön muuttamiseen siihen suuntaan, että jäte on resurssi. Siitä pitää voida tehdä tuotteita ja sen pitää olla myös taloudellisesti järkevää. Edistämme uuden teknologian käyttöönoton helpottamista muun muassa lupaprosesseja sujuvoittamalla, Niinistö kertoo.

Lähiaikojen suurin muutos on vuonna 2016 voimaan tuleva orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto. Samalla yritetään etsiä ohjauskeinoja ja kannustimia muun muassa lisäämään kivipohjaisen aineksen kierrätystä. Suomessa rakennusalalla kierrätykseen liittyy erikoispiirteitä, varsinkin hankalasti kierrätettävän puun osalta.

– Pelisääntöjä luodaan yhdessä rakennusalan toimijoiden kanssa siten, että kierrätysmateriaalista valmistettuja tuotteita kannattaa käyttää ja niille syntyy markkinoita. Siinä julkisten hankintojen hankintakriteereillä ja kuntien kyvyllä hankkia parasta cleantechiä on suuri merkitys.

Kiina ja Brasilia kiinnostuneita

Valtioneuvosto ponnistelee myös uuden bisneksen ja viennin synnyttämiseksi. Niinistö korostaa, että saavutettavaa riittää varsinkin kansainvälisesti, kun suuret kehittyvät valtiot ovat ryhtyneet organisoimaan jätehuoltojärjestelmiään.

– Viesti Kiinan ja Brasilian kaltaisilta mailta on, että ne haluavat kerralla huippuluokan ratkaisuja. Jo kättelyssä puhutaan satojen miljoonien eurojen hankkeista, joissa ensimmäinen askel on kaatopaikkojen ottaminen hallintaan ja toinen jätteiden hyödyntäminen. Jäteroboteilla on iso kysyntä, koska niiden avulla voidaan suoraan siirtyä tehokkaaseen jätteiden lajitteluun. •

 

Lue koko juttu avajaisista täältä